La Ciutat dins del Palau
Il·liri, nascut a Salona, Dalmàcia, Gaius Aurelius Valerius Diocletianus va arribar al cim del poder a Roma el 20 de novembre de l'any 284, establint una reforma de govern que es coneixeria com la Tetrarquia, dividint el control de l'estat entre dos Augustos i dos Cèsars, entre Orient i Occident. Quan l'any 305, als seus 59 anys d'edat, es va retirar, va tornar a la seva terra natal on havia aixecat un monumental palau que amb el temps contindria a una ciutat en el seu interior. Spalatum per als romans, Spalato per als italians i Split en llengua croata.
En un rar cas en què l'abandonament del càrrec no va comportar l'abandonament d'aquest món, Dioclecià es va mudar a la gran residència que es va fer construir al costat de Salona, prop dels seus orígens i al costat de les aigües de l'Adriàtic. En una ocasió li van demanar que tornés per continuar dirigint l'imperi, però va preferir seguir plantant cols als horts del seu palau.
Dioclecià havia nascut a les proximitats de Salona, als peus de les muntanyes Kozjak, per on fluïa el riu Salon, avui anomenat Jadro. Salona va arribar a ser una important ciutat romana, la Colònia Martia Iulia Salona, que va disposar de port, ja esmentat per Estrabó, allà per on en l'actualitat passen les autovies que recorren la costa dàlmata amb els enllaços cap al centre de la ciutat. Quan l'emperador va tornar per instal·lar-s’hi al costat del mar, Salona comptava amb seixanta mil ànimes entre les muralles. Al nucli principal, on es trobava el fòrum, queden les restes dels fonaments i algun mur de la basílica, les termes, diversos habitatges i part de la Porta Cesària emmarcada per la muralla i dues torres octogonals. Una mica més allunyats i tocant a l'autovia, encara que distants entre si, hi ha el teatre i l'amfiteatre. Les muralles es van construir durant el govern de Marc Aureli, l'any 176, davant les amenaces de les tribus germàniques i hi van arribar a disposar d'unes noranta torres de defensa. En el que va ser suburbi oriental va existir un pont, del qual en queden cinc arcs, que creuava el riu Salon. L'amfiteatre es va construir a la part més occidental de la ciutat a mitjan segle II. Podia acollir entre deu i quinze mil espectadors. Va ser molt danyat durant les lluites entre venecians i turcs. Els primers van demolir una bona part perquè no pogués ser emprat com a fortificació. En aquest, al qual avui hi treuen el cap dos habitatges que en un altre temps haguessin tingut una privilegiada vista dels espectacles, va ser martiritzat a l'abril de l'any 304 Sant Domnius o Sant Duje, bisbe de Salona, víctima de les persecucions de Dioclecià.
Split és un gran punt de partida per desplaçar-se a explorar les illes de la costa dàlmata, Brac, Havr o Korcula, les siluetes de les quals havia de percebre Dioclecià des de les finestres de les seves estances de Spalatum.
© J.L.Nicolas
Llegir més en edició impresa o Ebook