La Vila del Llibre
Urueña és un poble singular, no per les seves ben conservades muralles medievals ni per les vistes que té sobre les planes val·lisoletanes de Tierra de Campos, sinó per la particularitat que els seus, amb prou feines, dos-cents habitants disposen de més llibreries que bars.
Des de l'ermita de l'Anunciada, una joia del romànic situada als afores, Urueña sembla una gran fortalesa inexpugnable, amb el castell a la dreta i els llenços de muralles perllongant-se cap a l'altre extrem. Els adarbs de la muralla permeten fer una passejada al voltant, gairebé, de tota la població, encara existeixen dues portes, la de l'Azogue i la de l'Arc de la Vila, connectades pel carrer Reial i alguns palauets; prop de la porta de l'Azogue es troba l'església parroquial, una estructura gòtic-renaixentista que es va anar construint entre els segles XVI al XVIII, és Santa Maria de l'Azogue. Avui els seus carrers estan perfectament pavimentats, però en velles fotografies encara es pot veure quan eren de terra i les pluges els convertien en un fanguer.
Però tornant a la singularitat d'Urueña aquesta resideix que va ser declarada l'any 2007 com la primera Vila del Llibre per la Diputació Provincial de Valladolid, com una proposta per impulsar el turisme cultural inspirat en altres localitats europees que van prendre la mateixa iniciativa: Hay-on-way, a Gal·les, Montolieu a França, Redu a Bèlgica, Wigtown a Escòcia, Montereggio a Itàlia o Bredevoort als Països Baixos. A les parets d'Urueña hi ha inscrites cites, fragments de textos i cal·ligrafies que poden aparèixer a qualsevol cantonada i, per descomptat, llibreries, gairebé una dotzena, cadascuna amb una especialitat temàtica.
Travessant les muralles per l'Arc de la Vila i, prenent cap a l'esquerra el carrer de Lagares al llarg de la cara interna de la muralla, aviat s'arriba al Portalón, que aprofita l'ampit d'una de les finestres per recolzar mitja dotzena de volums. Unes passes més enllà i també adossada a la muralla, El Rincón del Ábrego ofereix llibres de segona mà, també vinils i obres infantils i juvenils. La següent és Páramo, que a més de treure els seus llibres antics i descatalogats al carrer també exhibeix l'Olivetti Ploma 22 de Francisco Umbral. Seguint el perímetre de la muralla, però ja a la cantonada nord-occidental d'Urueña, hi ha el centre e-LEA Miguel Delibes, espai per a la lectura, l'escriptura i les seves aplicacions, que acull una biblioteca i ofereix les sales d'exposicions i de conferències, també exposa antigues màquines com una vella impremta Minerva o una aparatosa linotípia 5 Meteor. Pràcticament al costat, al carrer de la Costanilla hi ha el Museu del Conte, amb la col·lecció de Rosana Largo Rodríguez i la llibreria El Grifilm, especialitzada en obres relacionades amb la cinematografia, combina en el seu nom el de la criatura mitològica, el griu, bèstia meitat alada meitat felina, i de film, pel·lícula, en referència a la seva especialització. Ara, al final del carrer Costanilla, apareix un racó al costat d'una casa aïllada que fa cantonada i que és més que una altra llibreria, la Boutique del Conte, gairebé lògicament dedicada a la literatura infantil i juvenil, on, en una de les façanes s'han pintat personatges de les obres d'Andersen o dels germans Grimm, a més aquesta cantonada, amb dos bancs que envolten un magnoli s'ha anomenat el racó d'Andersen.
Al centre, a l'ampli corro de San Andrés que fa de plaça major, hi ha Alcaraván, la pionera – va obrir el 1993 – i especialitzada en temàtica castellana, obres de l'escriptor val·lisoletà Miguel Delibes omplen un dels seus aparadors. Gairebé tancant el cercle, en una cantonada del corro de Santo Domingo, a prop del castell, hi ha dues llibreries més, Libros K, especialitzada en còmics i manga i Primera Pàgina, que gestionen Tamara Crespo i Fidel Raso, periodistes i, per tant, es dediquen a la literatura relacionada amb l'ofici, la fotografia i els viatges. Entre les prestatgeries, a més de llibres, hi ha un casc iraquià, un d'aquells de quan la guerra de Kuwait als quals afecta més el pas del temps que, al seu dia, la metralla. A la cantonada es troba Alcuino Caligrafía y Arte, que es concentra en les arts gràfiques, però amb materials i productes diferents que al Taller de Encuadernación Artesanal del carrer de l'Oro.
Els altres museus són el Centre Etnogràfic Joaquín Díaz, que ocupa un edifici del segle XVIII conegut com la Mayorazga i que conserva una important biblioteca i fonoteca i el Museu de Música Tradicional Luis Delgado, on s'exposen mig miler d'instruments.
© J.L.Nicolas